Monday, February 21, 2011

Jawatankuasa Pelajar Kamsis PPD 2010

Asslamualaikum..
Saya menulis post ini kerana ingin  berkongsi pengalaman saya bersama rakan-rakan Jawatankuasa Pelajar Kamsis Politeknik Port Dickson 2010 ..pengalaman yang tidak dapat saya lupakan apabila bersama-sama mereka..

Tujuan ekspidisi ini diadakan kerana untuk memupuk semangat berpasukan dan untuk mengenal antara satu sama lain..kerana kami dari kos yang lain..dan tempat asal yang berlainan tempat..
Aktiviti ini sedikit sebanyak memberi kami peluang memahami satu sama lain dan belajar menyelesaikan masalah berkumpulan..InsyaAllah




Hari ini bertarikh 6.1.2010...wow..nk pergi mendaki gunung ledang..memang hapening la masa nie..hehe
mana tak nyer..semua tak pernah naik gunung ledang..hehe..mse nie..bergambar kat politeknik..yang belakang tu, bas politeknik kite orang lah..huhu ^_^




Masa nie..bru sampai kt kaki Gunung Ledang dah..calling jap lah..coz dah nak panjat gunung dah..
(kat atas gunung nanti tak der line..^_^)


Sempat lagi bergambar...padahal kat belakang tu,tandas...kira smart la luar tandas nie..da dilukis karton panjat gunung..sebab tu nak bergambar..hehe
dari kiri:- muhaimin,izram,arip dan syukri(bertopi)

                
  Pendakian bermula pada 6.1.2010 jam 14.20ptg...wah..siap catat masa..huhu..misi kiteorang
panjat gunung ini adalah untuk membawa turun sampah sarap yang ada kt gunung nie..sebab dah banyak sangat pencemaran yang berlaku..men buang je sampah merata-rata..ishh..



kat sini lah tempat check point pertama...haa..ada yang tercungap dah masa nie..hehe..
nama check point pertama nie pon bukit semput..hehe ^_^
~syuk dan zul~



Dah sampai kat check point kedua dah pon..yang bernama Lagenda Trail..
nie semua akak-akak dan abang senior..haa..sebelum panjat gunung nie,ada taklimat dulu sebenarnya..emm..membawa misi mengambil gambar bunga besertakan nama saintifik..dihujung program ada perbentangan setiap kumpulan..



Ni Zul dengan izram..masa nie kat CP3 Batu Orkid..sepanjang pendakian nie..bekalan air memang penting..peh..letak asam dalam air yang saya bawak..dieorang pon wat jugak..lega rasa dapat num air..lenguh kaki pon aderr..hehe

~17.11 pm~
 perjalanan tetap diteruskan...tengok la muka semua..dah macam ape entah..haha..penat..lapa..lenguh..haha
  ~Zul,Atiq,Izram,Muhaimin~

                                                                         ~18.47 pm~
Akhirnya sampai ditempat penginapan..haha..keesokkan harinya,ekspidisi mendaki akan ditamatkan..
kat sini nampak berkabus kan..wah..rasa tenang jer..^_^



haha...penat..tapi enjoy..emm..lagi berapa meter je lagi nak sampai kat puncak gunung..malam nye,tdo kt sini dulu..

~7/1/2010 7.09 am~
selamat pagi..masak megi..mnum teh panas..hehe..makan jelah apa yang ada..nanti nak sambung perjalanan ke puncak..kiteorang dibekalkan jugak roti dan makanan ringan yang len..



macam kat luar negara pon ada..mana tak nyer..sejuk..malam tadi hujan kejap..basah sampai ke dalam khemah..aku dengan zul tdo bawah pokok..ada yang tak tidor..ada yang bersenam tengah-tengah malam pon ada..kesejukan punya pasal..aku pada malam tadi cari dapur masak tu..wat panas tangan..masak air teh..tak tahan sejuk..tapi alhamdulilla..semuanya ok..



 Masa nie..dah bersiap-siap pack barang..nak gerak meneruskan ekspidisi mendaki Gunung Ledang..menjejak puteri Gunung Ledang yang hilang...hahahaha...masa solat subuh hidayat jugak lah..dengan nak amik wuduk kene tahan dengan air gunung yang sejuk..menggigil..hehe


Dari kiri:- Muhaimin,syed,izzat,syukri


     
 bergambar dulu..sebelum meneruskan ekspidisi..kenangan hanya tinggal kenangan..cewahh..^_^




Hebatnya ciptaan Allah...Allah swt yang menciptakan semua makhluk di muka bumi ini..Allah swt yang memberi manfaat dan mudarat keatas ciptaannya..


Perjalanan diteruskan..semakin tinggi hendak ke puncak,kawasan semakin lembab..kat sini pokok-pokok nye yang sederhana tinggi dan kawasan lembab membuatkan saya lebih berhati-hati..banyka jugak tumbuh-tumbuhan yang menarik..



Dengan ada yang tak cukup tido semalam..penat pon tak hilang lagi..semangat tetap ada...senyummm..


Sepanjang pendakian ini..kami dikehendaki membawa setiap seorang penanda ketinggian yang diberi dalam bentuk paip yang telah dilabelkan..masing2 pegang jer..



Pandang Kiri...

Akhirnya kami selamat tiba di puncak Gunung Ledang..Alhamdulillah...tepat jam 10.00 kami sampai bertarikh 7/1/2010





Pandang Kanan....
Bergambar bersama en.Hafiz..




Inilah pemandangan dari atas puncak Gunung Ledang..Hebatnya ciptaan Allah swt..
Setelah itu,kami bergerak turun semula..dan bermalam ditempat chele


Menunggu saat pulang ke Politenik..
~Syed,Muhaimin,Zul~


Besnye dapat tido lena semalam..rini dapat balik dengan tenang..huhu
~abg aiman,abg Khalis dan zul~


Melompat dengan penuh harapan akan datang lagi pada masa hadapan..^_^
~8/1/2010 13.07pm~

 Ekspidisi Gunug Ledang
Berakhir
Alhamdulillah

No comments: